Tramín kořenný 2019 BIO
Popis
Jeho vůně je jemná ovocitá, připomíná okvětní plátky růží. Chuť je výrazně kořenitá, která je typická pro tuto odrůdu. Podloží vinice tvoří jíly s vysokým obsahem aktivního vápníku.
bílé víno české zemské | suché | certifikace BIO (CZ-BIO-002), Demeter |
spontánně fermentováno | objem: 0,75 l |
obec: Vinaře | vinice: Na Příčce | č.š.: 24/19
Alkohol: 11,5 % obj.
Cukr: 4,1 g / l
Kyseliny: 4,2 g / l
Bezcukerný extrakt: 17,8 g / l
Vinařská oblast Čechy, podoblast Mělnická, obec Vinaře, vinice Na Příčce
Rodinné vinařství Rudolfských bylo založeno v roce 2002. Aktuálně hospodaří na více než 80 ha půdy, přičemž vinice tvoří 54 ha. Je druhým největším vinařstvím v Čechách. Vinařství (biodynamický statek), které nyní řídí Lukáš Rudolfský, pracuje dlouhodobě na obnovování zašlé slávy pěstování révy vinné na Kutnohorsku. Vinná réva je pěstována a zpracovávána bez jakýchkoli chemických preparátů.
Zdroj: www.vinoadestilaty.cz
Stáří a původ: jedna s nejstarších odrůd, původ nejasný; Tramín stojí geneticky velmi blízko k volně rostoucí révě lesní, z níž mohl vzniknout nahodilým křížením s některou dávnou kulturní odrůdou pěstovanou Římany. To potvrzují poslední rakouské výzkumy, podle kterých vznikl volným křížením s révou lesní a pak se podílel na vzniku dalších klasických evropských odrůd révy vinné. Římané Tramín nazývali Vitis aminea. Jedním z předpokládaných míst původu jsou jižní Tyroly, kde se nachází obec jménem Tramin. Může pocházet i z Maďarska nebo Rakouska či jihovýchodní Evropy. Někteří ampelografové ze 17. století hovoří o tom, že jeho předkem je "uva Aminea" z Thésálie v severním Řecku. V jihotyrolském městečku Tramin je dokumentován již v 15. století a některé publikace dokonce uvádějí první zmínku již z přelomu 9. a 10. století. V německé oblasti Falc je jeho výskyt prokázán od 16. století. Dosud se zde nachází vinice osázená Tramínem již před 400 lety.
Stolování: Tramín se hodí pro slavnostní příležitosti. Vína více vychlazená lze podávat jako sklenku aperitivu, ale jsou také vhodná při ukončení stolování. Často se nabízejí jako doprovod předkrmů, zejména paštiky z husích jater. Suché Tramíny se doporučují k cibulovému koláči nebo k uzeným rybám. Sladké výběry se zbytkem neprokvašeného cukru se hodí k dezertům a sýrům s modrou plísní nebo k ovčím či kozím sýrům v závěru stolování. Díky neobvyklému aroma a plnosti chuti po liči patří Tramín k těm málo vínům, které se hodí ke kořeněnému jídlu. Proto lze vína Tramínu podávat i k některým exotickým, silně kořeněným pokrmům asijské kuchyně, případně ke sladkým úpravám masa.
Tento výrobek může objednat osoba starší 18 let. Při převzetí bude věk kontrolován.