Dnes objednáváte na výdejní den : ČTVRTEK 18.7. Objednávku vyzvednete na výdejně Na Sioně 329/4, Kutná Hora v čase 15:00-18:00 nebo zvolíte POLOPO ROZVOZ po okolí. Termín objednání pro tento výdejní den je pondělí 15.7. v 24:00hod .

Hokaido dýně

HOKAIDO DÝNĚ

autor: Edit
dne: 22.7.2018

No, tak já vím, že ne všichni se řadí mezi takové „dýňožrouty“ jako naše rodina, ale zkuste to. Podle mě – kdo jednou zkusí, ten dýním propadne :-)

A teď pár informací a pak moje tipy jak se zkamarádit s dýní v kuchyni...Hokaido se (jak už napovídá její název) už od pradávna pěstuje na Dálném východě. Odsud se rozšířila do Ameriky a v posledních letech se těší oblibě i v našich zeměpisných šířkách především díky tomu, že je bohatá na vitamíny a minerální látky. Například: vápník, hořčík, fosfor, draslík, betakaroten a vitamíny A, B a C.

Hokaido má mít blahodárný vliv i při onemocnění slinivky, sleziny, při poruchách ledvin nebo při srdečních potížích a je vhodná i pro diabetiky. Má nízký energetický obsah a vysoký obsah vlákniny a detoxikační účinky.

Nutriční hodnoty dýně Hokaido na 100 g:
kalorie: 37 kcal, sacharidy: 8,8 g, tuky: 0,23 g, proteiny: 8,8 g, vláknina: 1,6 g

dyne

 

Dost bylo teorie, jdeme do kuchyně…
Já nejsem žádná velká kuchařka, svíčkovou jsem vařila asi jednou v životě, ale jak jde o rychlá a jednoduchá jídla, praxe je :-) Když máte dobré suroviny, vaří se skvěle – jednoduše a chutně.

 

PEČENÁ DÝNĚ aneb zkouška pro začátečníky:
Tohle je jednoduchá věc a pro nás taková náhrada „brambůrků“ nebo vůbec toho nezdravého „zobání“

Co je potřeba:
hokaido dýně
olivový olej
rozmarýn

Dýni stačí rozříznout na dvě půlky, vydlabat semínka a vnitřní dužinu a nakrájet ca na 1 cm silné plátky. Dýni neloupu. Takto připravený „materiál“ zaliji trochou olivového oleje a posypu ideálně čerstvě natrhaným a nasekaným rozmarýnem. Jen dýně, olej, rozmarýn. Plátky položím na pečící papír na plech. V troubě připravuji skoro všechno na horkovzduch, takže to tam vrznu a už jen čekám, až se kuchyní začne linout ta vůně a dýně trochu zezlátne, občas ji nechám udělat trochu více do hněda. Po zchladnutí, což se někdy zdá být strašně dlouhá doba :-) zobeme prostě jen tak… Občas takto připravenou dýni přidávám jako přílohu místo brambor.

dyne_1

 

 

DÝŇOVÁ POLÉVKA aneb pokračování pro pokročilé

Co je potřeba:
hokaido dýně
smetana na vaření / zakysaná smetana
koření dle chuti: rozmarýn / chilli / kari / bazalka

Tuhle také vařím moc ráda… Dýni přepůlíme, vydlabeme semínka a dužinu, nakrájíme na plátky a rozdělíme na kostičky, asi jako když vaříme brambory. Dýni neloupu. Trochu osolím a dám vařit ve vodě. Když je dýně měkká, vyleji trochu vody, aby byla polévka tak akorát hustá a rozmixuji ponorným mixérem. Do polévky potom přidám smetanu na zjemnění a dále pár minut povařím. Hotová polévka se dá různě dochucovat – bazalkou, kari, chilli, rozmarýnem – záleží na náladě :-) Já mám nejraději přilitý domácí dýňový olej, co si vozíme ze Slovinska a pár opečených dýňových semínek (také máme zásobu ze Slovinska, ale určitě se dají koupit i tady).

Dobrou chuť!

Tento web používá soubory cookie. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s jejich používáním.