Dnes objednáváte na výdejní/rozvozový den čtvrtek 17.10. - ROZVOZ PRAHA a pátek 18.10 VÝDEJ A ROZVOZ Kutnohorsko

Novinky

O přeštících ze Sasova

O PŘEŠTÍCÍCH ZE SASOVA

autor: převzatý článek z ekonomika.idnes.cz
dne: 25.8.2018

Biofarma Sasov vznikla v roce 1991 a před patnácti lety získala certifikaci jako podnik ekologického zemědělství. Kromě rostlinné výroby se na pěti stech hektarech chová také 800 prasat a 350 kusů masného dobytka. Zvířata jsou až na nejmrazivější měsíce zimy celoročně venku.

Na konci života čeká prasata a krávy porážka na biojatkách. Právě těmi se zdejší ekofarma liší od mnoha dalších ekologických statků. Biojatka mají zaručit vlídnější přístup ke zvířatům při porážce. Krávy i prasata na sebe nesmí vidět, omračování musí být bezchybné, čekající prasata musí být blízko sebe, aby byla méně  vystresovaná, a farmáři je nepopohánějí elektrickými šoky, ale umělohmotnou plácačkou.

Na farmě je zaveden unikátní rodinný chov prasat. Prasnice se po porodu se selaty přesouvají do rodinné stáje, kde žije pět až sedm prasnic se selaty, k nimž se zapouští jeden kanec. Prasnice tak vychovávají své potomky a zároveň čekají další.

Větší komfort pro selátka spočívá například v tom, že mají k dispozici přirozený výběh na slunci a čerstvém vzduchu či stelivou slámu. Zvířata se navíc otužují a jsou tak odolnější vůči nemocem bez zbytečného očkování, léků a antibiotik. Od prasnic se odstavují až po třech měsících. I to je v kontrastu s klasickými chovy, kdy zvířata přecházejí z mateřského mléka na krmnou směs už po prvním měsíci a vyrůstají ve stresu.

"Při cestě na porážku nám zatím uhynulo jen jediné prase. To je jasný důkaz toho, že jsou stresově odolná a připravená na to, že někde vylezou z kotce. Zvířata, která celý život žijí v kotci, na to připravená nejsou," říká majitel farmy Josef Sklenář.

Na porážku jdou selata v sedmi měsících života. Maso následně zraje a zpracovává se. Farmář investoval do biojatek přes 20 milionů korun a o další miliony požádal v Bruselu.

  258 LA0T0102_1 La0t0120_1

Výhodou biojatek na farmě Savov má podle Sklenáře být i to, že zvířata ze statku neabsolvují mnohdy vyčerpávající cestu dopravními prostředky. "V okamžiku, kdy zvíře někde natáhnou z kotce do auta a někde ho z auta vytáhnou, tak nemáte základní kontrolu, že zvíře je zdravé," vysvětlil sedlák.

Nálepce "bio" odpovídá i krmení, které se liší od toho běžného. Zvířata dostávají krmiva ekologického původu, tedy bez extrahovaného šrotu, masokostní moučky, stimulátorů růstu, hormonálních látek, syntetických aminokyslein a antibiotik. V kvalitě "bio" nabízí farma vepřové a hovězí maso, masné výrobky, brambory, cibuli, pohanku, bramborové výrobky jako hranolky a knedlíky a další produkty.

Biofarma Savov dodává do obchodů v Praze, Brně, Českých Budějovicích, Plzni, Pardubicích, Hradci Králové, Olomouci a dalších městech. Firma o sobě tvrdí, že nejcennější zákazníci jsou v malých obchodech, protože poskytují jistější odbyt a zpětnou vazbu.

"Pravda je, že technické možnosti, reklamní sílu a počet zákazníků mají supermarkety mnohem větší, ale lidský faktor, poradenství a přístup k zákazníkovi je lepší v malých obchodech, restauracích a kuchyních škol či školek," napsal podnik na svých internetových stránkách.

Autor: fih


Zdroj: http://ekonomika.idnes.cz/biojatka-zajisti-zvireti-pohodlnejsi-zivot-fmj-/ekonomika.aspx?c=A140506_120339_ekonomika_fih

Hokaido dýně

HOKAIDO DÝNĚ

autor: Edit
dne: 22.7.2018

No, tak já vím, že ne všichni se řadí mezi takové „dýňožrouty“ jako naše rodina, ale zkuste to. Podle mě – kdo jednou zkusí, ten dýním propadne :-)

A teď pár informací a pak moje tipy jak se zkamarádit s dýní v kuchyni...Hokaido se (jak už napovídá její název) už od pradávna pěstuje na Dálném východě. Odsud se rozšířila do Ameriky a v posledních letech se těší oblibě i v našich zeměpisných šířkách především díky tomu, že je bohatá na vitamíny a minerální látky. Například: vápník, hořčík, fosfor, draslík, betakaroten a vitamíny A, B a C.

Hokaido má mít blahodárný vliv i při onemocnění slinivky, sleziny, při poruchách ledvin nebo při srdečních potížích a je vhodná i pro diabetiky. Má nízký energetický obsah a vysoký obsah vlákniny a detoxikační účinky.

Nutriční hodnoty dýně Hokaido na 100 g:
kalorie: 37 kcal, sacharidy: 8,8 g, tuky: 0,23 g, proteiny: 8,8 g, vláknina: 1,6 g

dyne

 

Dost bylo teorie, jdeme do kuchyně…
Já nejsem žádná velká kuchařka, svíčkovou jsem vařila asi jednou v životě, ale jak jde o rychlá a jednoduchá jídla, praxe je :-) Když máte dobré suroviny, vaří se skvěle – jednoduše a chutně.

 

PEČENÁ DÝNĚ aneb zkouška pro začátečníky:
Tohle je jednoduchá věc a pro nás taková náhrada „brambůrků“ nebo vůbec toho nezdravého „zobání“

Co je potřeba:
hokaido dýně
olivový olej
rozmarýn

Dýni stačí rozříznout na dvě půlky, vydlabat semínka a vnitřní dužinu a nakrájet ca na 1 cm silné plátky. Dýni neloupu. Takto připravený „materiál“ zaliji trochou olivového oleje a posypu ideálně čerstvě natrhaným a nasekaným rozmarýnem. Jen dýně, olej, rozmarýn. Plátky položím na pečící papír na plech. V troubě připravuji skoro všechno na horkovzduch, takže to tam vrznu a už jen čekám, až se kuchyní začne linout ta vůně a dýně trochu zezlátne, občas ji nechám udělat trochu více do hněda. Po zchladnutí, což se někdy zdá být strašně dlouhá doba :-) zobeme prostě jen tak… Občas takto připravenou dýni přidávám jako přílohu místo brambor.

dyne_1

 

 

DÝŇOVÁ POLÉVKA aneb pokračování pro pokročilé

Co je potřeba:
hokaido dýně
smetana na vaření / zakysaná smetana
koření dle chuti: rozmarýn / chilli / kari / bazalka

Tuhle také vařím moc ráda… Dýni přepůlíme, vydlabeme semínka a dužinu, nakrájíme na plátky a rozdělíme na kostičky, asi jako když vaříme brambory. Dýni neloupu. Trochu osolím a dám vařit ve vodě. Když je dýně měkká, vyleji trochu vody, aby byla polévka tak akorát hustá a rozmixuji ponorným mixérem. Do polévky potom přidám smetanu na zjemnění a dále pár minut povařím. Hotová polévka se dá různě dochucovat – bazalkou, kari, chilli, rozmarýnem – záleží na náladě :-) Já mám nejraději přilitý domácí dýňový olej, co si vozíme ze Slovinska a pár opečených dýňových semínek (také máme zásobu ze Slovinska, ale určitě se dají koupit i tady).

Dobrou chuť!

Stránka 1 z 1 - 2 položek celkem

Tento web používá soubory cookie. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s jejich používáním.